Czytając artykuły poświęcone biżuterii czy przeglądając blogi osób tworzących własną biżuterię, na pewno natknęliście się na pojęcie „brioletka”. Co to takiego i jaki kamień jest brioletką, a jaki nie?

Brioletka to spolszczona nazwa pochodząca z francuskiego słowa briolette oznaczającego określony szlif kamienia szlachetnego. Brioletka jest formowana w kształt gruszki (lub łezki) i mocno fasetowa trójkątnymi szlifami. Cała powierzchnia brioletki ma jedynie trójkątne szlify (choć oczywiście trójkąty te, w zależności od tego czy gruszka będzie bardziej smukła czy pękata), mają różne wielkości. Wisiorek z kolekcji Biżutika, który możecie zobaczyć na obrazku powyżej i poniżej,  choć w kształcie brioletki, szlifowany jest szlifem czworokątnym (dlatego też nie jest 100% brioletką).

Szlifowanie w formie brioletki stało się szczególnie modne w czasach Wiktoriańskich i (ponownie) w okresie Art Deco.

Brioletka najpiękniej wygląda wtedy, kiedy jest pozostawiona w prostej formie – bez dodatkowej oprawy. Najczęściej wykorzystuje się kamienie o szlifie brioletki w kolczykach oraz naszyjnikach. Bywają też stosowane w tiarach.